The startup launchpad

MakeItCount

MakeItCount

DOGE: a 34 milliárd dolláros meme crypto története

2021. november 13. - SulczGabor

Most hogy a Bitcoin és az Ethereum is újabb történelmi csúcsokat ostromol és szinte minden a különféle cryptokról szól, beszéljünk a komoly cryptopénzek öccséről, akit az egész család szégyell. Igen, a DOGEcoinról lesz szó.

A cikkből készítettünk egy videot is, így ha inkább ezt szeretnéd megnézni, kattints ide (a cikk folytatódik a video alatt):

Amikor már az autószerelőd is arról mesél, hogy inkább bitcoin bányagépet vett a centírozó helyett, tudhatod, hogy a tetőfokára hág az őrület.

És bár a Bitcoin és Ethereum befektetők hatalmas nyereségeket realizálnak épp, ez mind semmi ahhoz képest, amit a DOGE coin és a a DOGE testvér cryptói műveltek az elmúlt pár hónapban.


A DOGE coin egy viccnek indult, de mostanra az egyik legismertebb crypto lett belőle, aki támogatóként ott van a Nascar versenysorozatában,  segített kijutni a Jamaicai bobcsapatnak a téli olimpiára és rendszeresen megjelenik Elon Musk tweetjeiben is.

musk.png

Musk, a Dogefather

 

De akkor ez most csak egy vicc, vagy egy tényleg értékes crypto, amire érdemes figyelni?  Mi az a DOGE coin és honnan jött? Jöjjön a leghíresebb meme coin rövid története.

2013-ban Jackson Palmer az Adobe egyik mérnökeként dolgozott és szabadifejében nyakig merült a cryptok világába.

Első sorból figyelte ahogyan a Bitcoin felment egészen 266 dollárra, visszaesett 50-re, újra felment 100-ra, leesett 70-re hogy végül év végén 140 dolcsi körül zárjon.  Mellékesen megjegyzem, hogy visszatekintve ezek közül bármelyik árszint megfelelő beszálló lett volna. Palmer volna kivenni ő is a részét a crypto őrületből, de sokáig nem talált fogást rajta.

Szintén ebben az időben lett felkapott meme egy SHIBA INU kutyáról készült kép.

A meme a DOGE nevet kapta és megihlette Palmert.

Egy hosszú, átdolgozott este után Palmer kitweetelte  az azóta már híressé vált bejegyzését:  „DOGE coinba fektetek, elég biztos vagyok benne, hogy nagy durranás lesz”. Ekkor még nem tudhatta, mennyire igaza lesz.

 051221-eet_jackson-palmer-tweet.png

Palmer eredeti tweetje

A tweetet felkapták és Palmer elhatározta, hogy készít a projektnek egy oldalt, ezért megvette a dogecoin.com domaint és kirakta rá a mostanra már ikonikussá vált DOGE meme főszereplőjét.

dogedotcom.pngDogecoin.com - ha nem tudnád, 1 dogecoin = 1 dogecoin 

A kipublikált oldalra felfigyelt Billy Markus is, aki programozóként dolgozott és bár foglalkozott már cryptoval korábban is, sikeres projektet még nem sikerült összehoznia. Ettől függetlenül, amikor meglátta a dogecoin.com-ot, elhatározta, hogy ő fogja elkészíteni az új cryptopénzt.

Billy küldött egy tweetet Palmernek, de mire választ kapott, kb. le is programozta a DOGE coin nagy részét. Így már nem volt nehéz meggyőznie Palmert, hogy dolgozzanak együtt.

De miben volt más a DOGE, mint a többi crypto projekt?

Igazából szinte mindenben.

A Bitcoint például egy Satoshi Nakamoto nevű ember vagy csoport hozta létre, és a cél egy olyan digitális valuta kibocsájtása volt, ami majd a magját alkothatja az akkor még csak elképzelt decentralizált pénzügyi világnak. Persze a DOGE coinnak nem voltak ilyen céljai, igazából inkább csak egy poénnak, a Bitcoin fricskájának szánták a készítői. 

 

A DOGE coin kiindulási alapja maga a Bitcoin kódbázis volt és bár Markus azt állítja, hogy csak kicserélte mindenhol a Bitcoin szót DOGE coinra, a valóságban ennél azért bonyolultabb volt a fejlesztés. Markus sok átalakítást végzett és emiatt a DOGE coin gyorsabb és olcsóbb, mint a BITCOIN.

 A legnagyobb különség az azonban mégis az, hogy míg BITCOIN-ból csak véges számú egység lesz elérhető (a számítások szerint az utolsó Bitcoin-okat 2140 környékén fogják kibocsátani), addig a DOGE coin szinte korlátlan számban bocsájt ki új coinokat, egészen pontosan 5 milliárdot évente.64 000 dollár körül zárt, a DOGE-nak pedig sikerült magát felküzdenie 32 centig.

Amikor 2013 decemberében Markus és Palmer az útjára indította a DOGEcoint, elveszítették az uralmat a teremtményük fölött és mint Skynet, a DOGEcoin is öntudatra ébredt. A DOGEcoin árfolyama hatalmas kilengésekkel, de folyamatosan  növekedett – innen a DOGEcoin rajongók mottója is: „To the moon”.

A média és a pénzügyi szakértők még mindig csak egy viccnek gondolták a coint, de közben aktív közösség szerveződött a DOGEcoin köré, akik sok más mellett létrehoztak egy alapot arra, hogy Afrika elhagyatott részein is építsenek kutakat és segítsék a helyieket.

Szóval annak ellenére, hogy ez csak egy viccnek indult, a DOGEcoin kezdett egyre komolyabbá válni.

A Dogecoin kivette a részét a 2017-2018 cryto őrületből és elveszítette az értéke 80%-át, amikor kipukkant a buborék. Ilyen szempontból a DOGE ugyanolyan crytp volt, mint bármelyik másik. Aztán ez 2020-ban gyökeresen megváltozott és jelenleg több, mint 3000%-os pluszban van a coin az év eleji árfolyamokhoz képest.  

 De mi történt? Mitől változott meg így a DOGEcoin. A választ nem magában a cryptopénzben érdemes keresni, hanem inkább abban, hogy kik beszélnek róla. Mark Cuban, aki a Dallas Maverick tulajdonosa és állandó szereplője a Shark Tanknek, 2021 márciusában bejelentette, hogy lehet jegyet venni a mérkőzéseikre DOGEcoinnal.

És persze Mark Cuban nehézsúlyúnak számít a pénzemberek között, mégis eltörpül a egy másik milliárdos mellett. Persze hogy Elon Muskról van szó. Muskról mindenki tudja, hogy nem egy átlagos figura, például egy matematikai egyenletről nevezte el a fiát / lányát? Régóta foglalkozik a DOGEcoinnal, rendszeresen tweetel róla, magát pedig a DOGEFATHER-nek nevezi.  

Bármikor beszél a DOGE-ról, az megrázza a cryptovilágot és a közösség begyújtja a rakétákat.

one_word_doge.png

Egy jobban sikerült tweet: már ez is elég volt, hogy megmozgassa a Doge árfolyamát

 És ha már rakéták, itt van még egy érdekesség: a SpaceX idén májusban bejelentette, hogy a DOGEcoin szintén részt vesz a következő holdmissziójukon.

Ezzel a DOGE lesz az első crypto a történelemben ami űrmissziót támogat és persze részt is vesz benne. A DOGE-1 egy speciális, a hold megfigyelésére és elemzésére szolgáló műhold lesz a fedélzetén kamerákkal és szenzorokkal, szóval komoly tudományos munka vár a SHIBU INU ihlette szerkezetre.

 

Piaci kapitalizációja szerint benne van a TOP10 cryptoban és mostmár nemcsak a DOGE, de a DOGE mintájára létrehozott memecoin-ok is kezdenek látható sikereket elérni.

Tegnap épp a twitteren találkoztam annak a srácnak a bejegyzésével, aki 8000 dollárért vásárolt a  DOGE coin egyik testvér cryptojából – ennek SHIBA INU coin a neve – és most épp 5,7MRD dollárnak megfelelő crypton üldögél. Viccnek meg ez azért egy kicsit erős.

shiba_inu.png

8000 dollárból 5,7 milliárd :)

Úgy tűnik a blockchain technológia megállíthatatlanul közeledik (vagy lehet hogy már itt is van, csak még nem veszünk róla tudomást) és ezzel együtt folyamatosan új lehetőségek nyílnak meg. A Doge-ot azért szeretem, mert jól mutatja, mennyi lehetőség van ebben a térben (annak ellenére hogy ez csak egy "meme coin"). 

Remélem tetszett a cikk, crypto-val és blockchain-nel még biztosan fogunk foglalkozni, úgyhogy kövessétek a blogot.

A bejegyzés trackback címe:

https://makeitcount.blog.hu/api/trackback/id/tr316754466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása