The startup launchpad

MakeItCount

MakeItCount

Indiegogo és Kickstarter kampány Magyarországról

Így futtathatsz crowdfunding kampányt itthonról

2021. augusztus 20. - SulczGabor

Sajnos sem az Indiegogo, sem a Kickstarter nem gondolja, hogy Magyarországnak van helye a crowdfunding világában, ezért aztán nem is vagyunk fent a partnerországok listájában. Emitt aztán jóval bonyolultabb Magyarországról kampányt futtatni, de nem lehetetlen. 

2018 decemberében indítottuk az első crowdfunding kampányunkat a Kickstarteren az AquaShield-del, ami a saját gyártású smart monitoring eszközünk talajmentes növénytermesztők számára fejlesztve. Akkor az AquaShield még csak hobbiprojekt volt és a mostani vállalkozásunk sem létezett. Azt már a kampányindítás előtt is tudtuk, hogy Magyarországról kampányt indítani szinte lehetetlen, ezért felvettem a kapcsolatot a Kickstarterrel és ők gyakorlatilag 2 lehetőséget vázoltak fel: az első egy olyan vállalkozás alapítása, ami a támogatott országok egyikében van bejegyezve, a másik hogy egy olyan magánszemély neve alatt fusson a kampány, aki bejegyzett lakcímmel rendelkezik ezekben az országokban (legal resident). Mindkét esetben szükséges, hogy a cég vagy az adott magánszemély rendelkezzen olyan bankszámlával, ami az adott országban elérhető.

 aquashield-smart-controlling-for-hydroponics-and-aquaponics-by-ga_bor-sulcz-_-kickstarter.jpg

Az AquaShield Kickstarter kampánya

Nekem szerencsém volt, mert Dávid barátom, aki egyben társalapítója is a vállalkozásunknak, akkor kint élt és dolgozott Philadelphiában és persze rendelkezett bankszámlával az egyik nagy amerikai banknál. Így végül az ő neve alatt futott a kampány, az ő bankszámlájára érkezett az összegyűjtött pénz amit neki, mint magánszemélynek kellett leadóznia az amerikai adórend szerint.

 Itt fontos megjegyezni, hogy vannak olyan magánszemélyek akik valamilyen díj ellenében futtatják a kampányodat a saját nevük alatt, de itt én óvatosságra intenélek, mivel ilyen esetben a teljes összegyűjtött összeg az ő személyes bankszámláján landol, aztán csak a jóindulatán meg a szavahihetőségén múlik, hogy ezt tényleg megkapod-e majd. Sok olyan esetről hallottunk, ahol a lehető legrosszabban alakultak a dolgok és végül a kampány kitalálói ott maradtak pénz nélkül egy csomó dühös backerrel. 

Persze az Indiegogo esetén is indíthatsz kampányt magánszemélyként és cégként is. Mindkét esetben korlátos a rezidens országok listája, de ez folyamatosan bővül.

Indiegogo és Kickstarter partnerországok listái:

Miután megalapítottuk a cégünket és eldöntöttük, hogy az Aquashield új verzióját az Indiegogon fogjuk bemutatni, már biztosak voltunk benne, hogy ezt a kampányt már mint vállalkozás akarjuk futtatni.

 the-smart-device-for-hydroponics-and-aquaponics-indiegogo.png

Az AquaShield v.2 Indiegogo kampányoldala

Azt már tudtuk, hogy mindenképpen fogunk alapítani egy külföldi céget, de azt még nem döntöttük el, hogy melyik országban. A legkézenfekvőbb Ausztria volt, mivel ez közel van hozzánk és akár személyesen is ki tudtunk volna ugrani egy cégalapítás erejéig, viszont az USA sokkal vonzóbb volt több okból is, plusz találtunk egy egyszerű és olcsó megoldást is a cégalapításra. Az már csak hab a tortán, hogy így dollárban tudtunk pénzt gyűjteni, nem pedig euróban, ahogyan egy EU-ban található cég esetén történt volna.

Végül egy úgynevezett C Corp vállalkozást alapítottunk. Tudom elsőre ijesztően hangzik, de hidd el nem olyan vészes, mint amilyennek hangzik. Az Indiegogo ajánlotta nekünk az egyik legnagyobb (hivatalos) partnerét a Stripe-ot, ami a fizetési szolgáltatója az Indienek és emellett van egy Atlas nevű szolgáltatása és akiken keresztül tudtunk online vállalkozást alapítani amerikában.  Ez igazából elég olcsó is volt, az egész cégalapítás költsége 500 dollár volt amit csak akkor vontak le a kártyánkról, amikor hivatalosan is bejegyezték az AquaShield Control Inc. vállalkozást.

Tehát a létrehozott vállalkozás egy C Corp lett, ami egy különleges vállalkozásforma és a fő célja, hogy megkönnyítse a vállalkozásodba befektetni akarók dolgát. A vállalkozásunk székhelye Delaware lett.

 Ami nekünk nehézséget okozott, hogy bár maga a cégbejegyzés a Stripe-on , Atlas-on keresztül gyorsan, 2-3 nap alatt megtörtént, mi az induláshoz szükséges adószámot (illetve EIN / employer identification number) több, mint 2 hónap alatt kaptuk meg.

Ez teljesen szétcseszte az időzítésünket, mivel márciusban akartunk indulni, de végül csak júniusban sikerült. Ha újra kellene csinálnunk mindent, most biztosan ezzel kezdenénk.

A cég bejegyzését követően kellett még egy bankszámla is. Itt szintén a Stripe-ot használtuk, akikhez be van kötve partnerként a Silicon Valley bank és a Mercury bank is. Választhattunk volna más bankot is (amint van adószáma a vállalatodnak, bárhol nyithatsz számlát), de nem akartunk ezzel szenvedni. Plusz a Stripe/Atlas supportja nagyon segítőkész volt, pár órán belül válaszoltak minden felmerülő kérdésünkre a bankszámlanyitással kapcsolatban is.

A Silicon Valley bank jelenleg nem fogad nemzetközi háttérrel rendelkező cégeket (pl. ha a fő kontakt Magyarországon lakik, akkor ők már ki is hátrálnak a dealből). Így maradt a Mercury Bank. A Mercury Bank ellenőrizte a személyazonosságomat, amit külföldiként kizárólag az útlevelem bekérésével tudott megtenni. 

 Ha te is ezt a megoldást választod, akkor érvényes útlevélre mindenképp szükséged lesz. Ha nincs érvényes útleveled, akkor indítsd el időben az igénylésedet és akkor nem kell 40 000 sürgősségi díjat kifizetned, nem úgy mint nekem :)

 Miután minden szükséges adatot megadtam a Mercurynak és feltöltöttem a szükséges dokumentumokat, még 4 munkanap volt, mire tényleg megnyitották a bankszámlánkat.

 Ahhoz, hogy elindíthassuk az Indie kampányunkat utolsó lépésként az Indiegogo még ellenőrizte a cégünket, amihez szükségünk volt a  vállalkozás EIN számára.

 verified.png

Az utolsó lépés az Indiegogo-nál

Bár így elmondva a teljes folyamat nem tűnik vészesen hosszúnak, a 3-4-5 munkanapos várakozások és az időeltolódásból adódó lassabb válaszok miatt végül 10 hét volt, mire sikerült a cégalapítást, a bankszámlanyitást és az Indiegogo ellenőrzését is lefolytatni.

Persze egy külföldi céget még ezerféleképpen tudsz alapítani, akár itthonról is, de nekünk ez a megoldás volt, ami a legegyszerűbbnek és legköltséghatékonyabbnak bizonyult.

Remélem ez a cikk segít neked és legalább annyi időt megspórolsz, mint amennyit mi elcsesztünk az egész folyamattal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://makeitcount.blog.hu/api/trackback/id/tr1516665690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása