The startup launchpad

MakeItCount

MakeItCount

Honnan szerezhetsz pénzt a startupodhoz most?

Hogyan néz ki a kockázati tőkés piac és miért jó ez neked?

2020. július 29. - SulczGabor

russ_hanneman.jpg

Az elmúlt években számtalan startuppal találkoztunk akik épp előkészítették vagy már túl voltak az első körös kockázati tőke bevonáson és még többel akiknek végül nem sikerült a mutatvány. A jellemző trend a folyamatos növekedés volt, mind a startupok számosságában, mind a rendelkezésre álló kockázati tőke tekintetében. A 2020-as világjárvány aztán megváltoztatott mindent: ha most szeretnél tőkét bevonni a vállalkozásodba sok olyan tényezővel kell kalkulálnod, amivel korábban nem, elsőre pedig úgy tűnhet, hogy most sokkal nehezebb dolgod van. DE egyáltalán nem biztos, hogy ez így is van, sőt, lehet, hogy a válság olyan lehetőséget teremtett számodra, amilyenről még csak nem is álmodtál korábban.

Mi 2019-ben csináltuk az első körös tőkebevonásunkat és év végén úgy nézett ki, hogy marad a növekedő trend, a folyamatos forrásbővülés. Budapest komoly résztvevő kezdett válni a startupok világában, egyre újabb és újabb kockázati tőkealapokat indítottak  (egyre több forrással), megjelent több angyal befektető is és úgy nézett ki, semmi sem állíthatja meg ezt a növekedést. Aztán beütött a világjárvány és a pánik és bizonytalanság sok befektetőt is megdermesztett. Hirtelen leálltak az új befektetések és mindenki inkább a túlélésre kezdett koncentrálni. Az azóta eltelt hónapokban eléggé átalakult a piac és szinte mindenki stratégiát váltott, legyen szó startupokról vagy befektetőkről. 

ingyenes_ebook_startuppereknek_ma_solata.png

Ha te most keresel friss tőkét a startupdhoz, itt egy kis segítség a tisztánlátáshoz: A globális kockatőke piac sokkal jobban teljesített 2020 második negyedévében, mint korábban arra bárki is számított volna. Összesen 129 milliárdos befektetési összegével 2020 első 6 hónapja csupán 7 százalékkal maradt el 2019 ugyanezen időszakához képest, ami az eddigi csúcs volt. Szóval nincs veszve minden, sőt!

2020-q2-globalhalfyear-1024x704.jpg

HONNAN JÖN A PÉNZ?

 A magyar startupok két legfontosabb forrása Magyarország illetve az Európai Unió (illetve ezek adófizetői) és jelenleg csupán 3 olyan szervezet van Magyarországon, akik magántőkéket kezelnek és helyeznek ki. Ezt azért fontos fejben tartani mert egy „állami” befektető teljesen másképp fog gondolkozni a befektetésről, más céljai (is) vannak, mint egy magántőkét kezelő befektetőnek és ezt érdemes a javadra fordítani.

Ahogyan tavaly is, most is a Hiventures a legnagyobb szereplő a magyar ökoszisztémában (mostanra már több, mint 300 céggel a portfóliójában) aki több, mint 70 milliárd forintot akar kihelyezni Magyarországon a következő 3 évben. Viszonyításként a Jeremie programokban összesen 80 milliárd forintot osztottak szét korábban.

A Hiventures forrásával együtt több, mint 200 milliárdnyi tőke vár kihelyezésre a különböző piaci alapkezelőkkel együtt a következő 6-7 évben, ami baromi sok, ha a jelenlegi átlagos befektetési összegeket vesszük alapul. Még az 1 millió eurós befektetésekből is viszonylag kevés magyar befektető vette ki a részét, nem is beszélve az ennél nagyobb befektetési körökről. 

MIÉRT VAN ENNYI PÉNZ?

A fentiek alapján érthető, hogy miért „fogy” ilyen lassan a befektethető tőke. Egyszóval jelenleg a kereslet-kínálat nincs egyensúlyban, pénztöbblet van, jó befektetés (vagy legalábbis amit egy befektető is jónak ítél) viszont kevés.

A másik fontos adalék ehhez, hogy az elmúlt években nagyon elszálltak a cégértékelések (lásd az egyik legérdekesebb példát erre, a WeWork storyt, amiről mi is írtunk korábban), ami szintén csökkentette a befektetési kedvet. 

wefail.png

A startup aki 45 miliárd dollárt veszített az értékéből egy nap alatt

AKKOR EZ MOST JÓ VAGY ROSSZ? 

Ez attól függ :) A jelenlegi helyzet leginkább a teljesen kezdő és az érett startupoknak fog kedvezni. A kettő fázis között üzemelő startupok ugyanis sok esetben mostanra kimerítették a magvető finanszírozási forrásokat és a válság miatt a vártnál lassabban skálázódnak, esetleg teljesen fókuszt vesztenek, így sok befektető nem akarja majd tovább finanszírozni – vagy kevésbé intenzíven - az építkezést.

Magyarország kivételes helyzetben van, mert a teljesen kezdő, ötletfázisban lévő startupok is magas cégértékkel tudnak belevágni a cégépítése, hiszen a Hiventures giga sebességgel pörgeti a 15 milliós inkubációs programját. Így ha konkrétan nem is tőlük szeretnél befektetést, mert mondjuk valamilyen smart money-t (olyan tőkét szeretnél bevonni, ahol a pénz mellett szakértői mentorálást is kapsz a befektetőtől, esetleg piacot biztosít neked, a saját kapcsolatrendszerén keresztül) szeretnél tőkeként, az ő cégértékelésük még jól fog jönni.

A Hiventures ugyanis minden támogatni kívánt ötletet 100 millió forintos cégértékre taksál, így te már nem nullkilométeres álmodozóként, hanem egy 100 milliós cégértékeléssel a zsebedben tudsz bekopogtatni más befektetőkhöz és esélyes, hogy jobb dealt tudsz majd nyélbe ütni, mint korábban. 

LET’S GET SHIT DONE

Az elmúlt hónapok kisebb űrt teremtettek a magyarországi befektetések tekintetében. Az így létrejött üres teret most több befektető is próbálja betölteni az új programjaival és a régi programok kibővítésével, így ha már van a fejedben terv arra, hogy mit is szeretnél létrehozni, ez lehet a legjobb pillanat arra, hogy belevágj. Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, főleg most, hogy az egész világ egy eddig még sosem tapasztalt és teljesen bizonytalan jövő felé tart, de ne feledd, minden válságban ott a lehetőség és kizárólag a te döntésed, hogy hogyan akarod megélni a következő időszakot.

ingyenes_ebook_startuppereknek_ma_solata.png

 Ha szeretnél belevágni, kezdheted egy jelentkezéssel ezeknél a magyar befektetőknél: 

Hiventures

OXO

Day1 Capital

Portfolion

Flashpoint

Oktogon Ventures

Lead Ventures

IEurope

A cikk írásához felhasználtuk a Forbes 2020. júniusi számában taláható "Pénz van, a többi bizonytalan" című cikket.

A bejegyzés trackback címe:

https://makeitcount.blog.hu/api/trackback/id/tr2916083768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása