The startup launchpad

MakeItCount

MakeItCount

Kikről mintázták a Silicon Valley szereplőit?

2020. augusztus 18. - SulczGabor

index_pic.jpeg

Az HBO saját gyártású sorozata az egyik kedvencem. Imádom a geek humort és sok szereplőt is kifejezetten megkedveltem a 6. évad végére. Mindig is sejtettem, hogy a sorozat írói valós emberekről mintázták a sorozat szereplőit, de most beleakadtam egy tök jó írásba a Business Insideren, ami alaposan kivesézi a szereplők gyökereit, illetve fontosabb esemény valós inspirációját is. Lássuk akkor, kiről is lett mintázva Erlich Bachman.

Disclaimer: Ebben a cikkben most nem fogsz semmilyen „hasznos” infót találni a startupok világáról, egyszerűen csak érdekes és vicces :)

A bejegyzésünk alapjául szolgáló, eredeti Business Insider cikket itt találjátok.

richard_hendricks.jpeg

Richard Hendrichs/Thomas Middletich (HBO), Jack Dorsey és Mark Zuckerberg

Richard Hendricks a klasszikus Szilicum Völgyi csodagyerek

A mindig kapucnis pulcsit viselő, egyetemet otthagyó főhős, Richard Hendricks (akit a zseniális Thomas Middleditch játszik) az igazi szilícium-völgyi sztereotípia megtestesítője.

Richard teljesen a helyzethez nem illő viselkedése és intellektuális(nak gondolt) humora sokban emlékeztet Mark Zuckerbergre, a sorozatban megélt hullámvölgyek és csúcsok pedig jól reflektálnak Jack Dorsey a Twitter CEO-jaként eltöltött időszakára. Richardhoz hasonlóan Dorsey-t is kirúgták a Twittertől, majd később újra visszatért, mint CEO.

A fentieken kívül Richard sok hasonlóságot mutat még Adam D’Angeloval is, aki a Quora CEO-ja.

Gavin Belson karaktere a megalomán tech CEO Larry Page, Larry Ellison és Marc Benioff keveréke

gavin_belson.jpeg

Gavin Belson/Matt Ross (HBO) és Marc Benioff

Gavin Belson (akit Matt Ross játszik) minden pontot kipipál, amikor próbálunk elképzelni egy szilícium-völgyi titánt – egészen olyan apróságokig, mint az 5 ujjú futócipő (ami valamiért extrém undorítónak tűnik számomra), amit Sergey Brinen is lehetett látni sok esetben.

Gavin, aki a Google-höz hasonló Hoolie nevű óriás techvállalat CEO-ja (egészen a 4. évadig, amikor is kirúgják a saját cégétől) csak jobbá akarja tenni a világot. Jobbá, mint ahogyan azt bárki más tudná csinálni. És ha ehhez az kell, hogy eltapossa a konkurenciát és szétpereljen mindenkit, aki csak az útjában áll, hát annyi baj legyen, a cél szentesíti az eszközt, így teszi ezt a való életben Larry Ellison is, aki az Oracle korábbi CEO-ja.

Gavin megformálásához sokat merítettek az alkotók még Marc Beniofftól is (a Salesforce CEO-ja), aki a sok jótékonykodás mellett úgy szeretné jobbá tenni a világot, hogy miközben könyörtelenül pusztítja a konkurenciát, folyamatosan keresi a spirituális megvilágosodáshoz vezető utat. 

Peter Gregory szinte egy az egyben Peter Thiel megtestesítője a sorozatban

peter_gregory.jpeg

Peter Gregory/Christopher Evan Welch (HBO) és Peter Thiel

Az excentrikus milliárdos és angyalbefektető Peter Gregory (sajnos az őt játszó színés Christopher Evan Welch szívinfarktusban meghalt az első évad forgatása során) sokszor megidézi Peter Thiel, a PayPal társalapítójának karakterét, szokásait, beszédstílusát.

Ami érdekes, hogy Peter Gregory karakterét állítólag úgy találták ki a sorozat alkotói, hogy egyáltalán nem Thielt akarták vele megszemélyesíteni. Azt állítják, hogy a hasonlóságot már csak akkor vették észre, amikor futott a show és megnéztek pár valódi Peter Thiel interjút. Persze az is lehet, hogy csak nem akartak magukra haragítani egy milliárdost.

Laurie Bream épp úgy kontroll alatt tart mindenkit maga körül, mint ahogyan Marissa Mayer a Yahoo-nál

laurie_bream.jpeg

Laurie Bream/Suzanne Cryer (HBO) és Marissa Mayer

Laurie Bream (akit Suzanne Cryer játszik) a Bream Hall kockázati tőkebefektető fura és könyörtelen alapítója, aki szaggatottan, már már gépiesen beszél és minden döntését analitikusan hozza meg, kizárólag tényadatokra támaszkodva. Ismerősnek tűnik?

Marissa Mayer (Yahoo ex-CEO) sok esetben viselkedett olyan hidegen és direkten, mint ahogyan Laurie is teszi sokszor a sorozatban. Emellett Marissa épp úgy nem néz az ember szemébe egy személyes találkozó esetén, mint ahogyan Laurie is félrekapja a tekintetét, amikor rossz hírt kell közölnie valakivel.

Jack Barker karakterét a sorozat egyik tanácsadó-írója inspirálta

jack_barker.jpeg

Jack Barker/Stephen Tobolowsky (HBO), Dick Costolo és Steve Ballmer

Jack Barker (őt Stephen Tobolowsky játssza) sok feltűnő hasonlóságot mutat a korábbi Twitter CEO, Dick Costolo személyiségével. Ahogyan a valóságban Costolo kitúrta a CEO pozícióból Jack Dorsey-t (a Twitter egyik alapítóját), úgy fúrja Jack Barker Richardot, míg végül ő lesz a Pied Piper vezetője.

Meglepő, de Costolo lett az egyik külsős tanácsadója a sorozatnak, miután otthagyta a Twittert 2015-ben és áldását adta rá, hogy az ő sztorija legyen az egyik fontos eseményszál a Silicon Valley 3. évadában.

Costolo mellett Barker karaktere merített még Steve Ballmer személyiségéből is (a Microsoft korábbi CEO-ja).

Erlich Bachman akart lenni az új Steve Jobs, de helyette inkább Sean Parkerre hasonlít

erlich_bachman.jpeg

Erlich Bachman/TJ Miller (HBO) és Sean Parker

Erlich, aki megnyitotta a saját inkubátorát – valójában csak vett egy családi házat a Szilícium-völgyben – miután eladta a saját startupját, az Aviatot, sokban hasonlít a milliárdos befektető Sean Parkerre. A sorozatban Erlich gyakran füvezik (illetve próbálja más drogokkal is megnyitni a kreatív csakráit), a való életben pedig Sean Parker már közel 10 millió dollárt költött a marihuána legalizálására 2016-ban.

Sean mellett a sorozat írói merítettek még Binu Girija életéből is, aki a Way.com online piactér alapítója volt. Elrichez hasonlóan Girija is minden pénzét elveszítette a rossz befektetéseinek köszönhetően.

Russ Hanneman aka. Mark Cuban

russ_hanneman.jpeg

Russ Hanneman/Chris Diamantopoulos (HBO) és Mark Cuban

Russ Hanneman (játssza Chris Diamantopoulos) és a „Shark Tank” celeb / befektető Mark Cuban ugyanúgy internet-radio startupok eladásából csinálták az első milliárdjukat(!).

ingyenes_ebook_startuppereknek_ma_solata.png

Ennek megünneplésére Russ saját tequilát kezdett forgalmazni – Tres Commas Tequila néven – Mark pedig 3 vesszővel dekorált pólókat árul a saját weboldalán az első milliárdja (1,000,000,000 – érted, 3 vessző....) tiszteletére.

Már legalább kétszer végignéztem a sorozatot és sokszor nézek vissza jelenteket a Silicon Valley-ből, de csak most értettem meg, hogy a sorozat legalább annyira komoly (vagy legalábbis valós), mint amennyire vicces. Mark Cuban a 3 vesszős dumájával vagy Sean Parker egész személye jól mutatja, hogy ezek a milliárdosok is csak emberek és minden startupper jobban teszi, ha kicsit kevésbé veszi komolyan magát. Kifizetődik :)

A bejegyzés trackback címe:

https://makeitcount.blog.hu/api/trackback/id/tr4116167276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása